sobota, 13 czerwca 2009

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Zamykam oczy i czuję w ustach rozpływający się smak słodkiego ciasta, z kawałkami kruszonki, z lekką nuta cynamonu i ten lekko kwaskowy nadający ciastu charakteru - smak soczystych truskawek zapieczonych w cieście.
Tak, na pewno tak musi smakować i pachnieć ciepło domowego ogniska i błogiego spokoju w ciepłe czerwcowe popołudnie!
Zapraszam na tę odrobinę spokoju i lenistwa z kawałkiem klasycznego ciasta drożdżowego z truskawkami. Takiego najprostszego, a jednocześnie pełnego słońca i radości.

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 120 g masła
  • 150 ml mleka
  • 18 g drożdży (świeżych)
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 60 g mąki
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatki:
  • truskawki
  • cukier puder (opcjonalnie)

Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru i odstawiamy na ok. 15-20 min. (do wyrośnięcia). Następnie dodajemy je do mąki, jajek, soli i masła rozpuszczonego z pozostałym cukrem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok. 30 minut. Ponownie wyrabiamy i przekładamy do blachy (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką).
Przygotowujemy kruszonkę z mąki masła i cukru (rozcieramy składniki w miseczce).
Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia.

Na wyrośniętym cieście układamy truskawki i posypujemy kruszonką.


Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 190 st. C.
Po ostudzeniu można udekorować ciasto świeżymi truskawkami, cukrem pudrem, dodatkowym cynamonem czy bitą śmietaną.

Zawsze obiecuję sobie, że zaczekam z próbowaniem aż ciasto wystygnie i zawsze moja silna wola okazuje się zbyt słaba w konfrontacji z takim wyzwaniem.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Robię ciasto drożdżowe z podobnego przepisu. W tym roku z truskawkami jeszcze nie robiłam. Zachęciłaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie drożdżowe to na pewno domowy smak
    najlepszy

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpyszniejsze ciasto świata! Nie dość, że drożdżowe, to jeszcze z truskawkami... Pycha ;)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z ciasta zostały już tylko okruszki :) Truskawkujcie się ile się tylko da, na drożdżowo, krucho i koktajlowo (nawiasem mówiąc podziwiałam dzisiaj kilka pysznych propozycji m.in. u Was). Dla mnie sezon świeżutkich truskaweczek trwa zawsze za krótko!

    OdpowiedzUsuń