niedziela, 5 lipca 2009

Sałatka z grillowaną cukinią

Dzisiaj potrzebowałam czegoś szybkiego. Czegoś co mogłoby stanowić miły wstęp do grilla i pozwolić wygłodniałym gościom dotrwać do tego pięknego momentu, gdy wszystkie pyszności (karkówka w ziołach, kiełbaski i inne temu podobne) mogą już wystąpić w roli głównej.
Było dość wilgotno i raczej się nie zapowiadało, żeby sprawa z rozpalaniem grilla miała zakończyć się pomyślnie w krótkim czasie. Węgiel nie chciał się rozżarzać pomimo użycia podpałki i wciąż opornie odmawiał współpracy. W ruch poszły specjalnie na tego typu okazje zachomikowane gałązki jałowca - wysuszone na wiórek. Ale węgiel i tak zdania zmienić nie chciał, a w każdym razie czynił to baaaardzo powoli.
Na stole stały już co prawda sałatka grecka i tzatziki, no ale te miały zostać podane razem z mięskiem. Obok stały warzywa gotowe do grillowania, no tylko że ... ach ta wilgoć w powietrzy ... a goście tuż tuż ...
No i przeprosiłam się szybciutko z patelnią do grillowania i powstała sałatka. Taka w sam raz na początek i to niekoniecznie grillowej imprezy. Zapraszam na sałatkę z grillowaną cukinią. Czasami robię ją tak po prostu, bez żadnej okazji.

Składniki:
  • 1-2 cukinie
  • 2-3 pomidory
  • mozzarella (ja używam z reguły 250 gramowej kulki ale może być każda inna)
  • oliwki (w zależności od upodobania, raczej nie mniej niż 20 szt.)
  • 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • świeże listki bazylii lub oregano
Dressing:
  • 1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki wody
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu płynnego (ostatecznie może być cukier)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Cukinie kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Wrzucamy do miski lub garnka. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą z oliwek. Mieszamy tak, aby wszystkie plasterki wysmarowane były w przyprawach. Rozgrzewamy patelnię do grillowania i kładziemy na niej plasterki. Obsmażamy po obydwu stronach. Przekładamy na talerz do przestygnięcia. Kroimy mozzarellę i pomidory w plastry (można zdjąć skórkę z pomidorów).
Układamy na talerzu na przemian grillowaną cukinię, pomidory i ser. Na środku, układamy oliwki.
Równolegle zaczynamy przygotowywanie dressingu. Do słoiczka wlewamy wodę i dodajemy czosnek i odstawiamy na czas smażenia cukinii aby smak czosnku przeszedł do sosu. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Sałatkę polewamy dressingiem (można odcedzić czosnek) i posypujemy świeżymi listkami bazylii lub oregano.
Smacznego!

1 komentarz: