wtorek, 27 listopada 2012

Nakrywanie stołu cz.1 - sztućce

Jak ułożyć sztućce? Z której strony talerza co powinno leżeć i stać i w jakiej kolejności? 

Są takie okazje w roku kiedy szczególnie nam zależy, aby atmosfera przy stole była wyjątkowa. Chcemy, aby nasz stół był pięknie przystroimy i wszystkie potrzebne elementy prezentowały się okazale: talerze, półmiski, sztućce, kieliszki, szklaneczki itp.
Niebawem nadchodzi właśnie jedna z takich okazji - kolacja wigilijna! Chcę się z Wami podzielić moją koncepcją - jak zazwyczaj wygląda stół w moim domu w ten szczególny wieczór. Dzisiaj zajmę się ułożeniem sztućców!
Kilka słów będzie też o tym co zrobić, jeżeli nie mamy w domu wszystkich niezbędnych rzeczy, aby nasz stół zastawić "zgodnie ze sztuką". 

Kolacja  wigilijna (czy wykwintny obiad) to posiłek składający się z wielu dań. W moim domy sztućce układam tak, aby gościom było najwygodniej, no i żeby nie latać w kółko do kuchni po brakujące rzeczy. Sztućce ułożone są w kolejności serwowania potraw: na początek przystawki, potem zupy, następnie dania rybne, dania główne i na koniec deser  (można też podać np. talerz serów). Tu drobna uwaga - nasz tradycyjny śledzik zalicza się do przystawek (nie do dań rybnych). 

Generalna zasada to ułożenie noży po prawej stronie talerza i widelców po lewej.


Ustawienie sztućców:

- po prawej stronie talerza (ostrza noży skierowane w stronę talerza, łyżka brzuszkiem do dołu):

1. duży nóż do dania głównego,
2. nóż do ryb (np. ryby po grecku),
3. duża łyżka do zupy,
4. nóż do przystawek (np. śledź w oleju, czy w śmietanie),

- po lewej stronie talerza (widelce brzuszkami do dołu):

5. widelec do dania głównego,
6. widelec do ryb,
7. widelec do przystawek,

- nad talerzem:

8. widelczyk do ciasta (trzonek zwrócony w lewo),
9. łyżeczka do kawy/herbaty (trzonek zwrócony w prawo).

Nie są to wszystkie zasady i ustawienia jakie możemy spotkać. Nad talerzem mogą się pojawić np. sztućce do sera (nóż i widelczyk), czy nożyk do masła (na oddzielnym talerzyku stojącym z lewej strony).
Nie mam niestety nożyków do masła, więc talerzyk do pieczywa stawiam czasem po prostu bez oddzielnego noża lub całkiem rezygnuję z tego rozwiązania (choć jest ono praktyczne).

Co zrobić jeżeli nie mamy tych wszystkich sztućców, lub mamy ich za mało, aby od razu ułożyć je dla wszystkich gości? Zdarza się też, że mamy mało miejsca przy stole.
W domowych warunkach możemy po prostu zrezygnować z oddzielnego talerzyka i noża do masła,  podawać kolejne sztućce wraz z kolejno podawanymi daniami. Takie nasze nakrycie podstawowe może wtedy wyglądać następująco:

Takie ustawienie jest też odpowiednie dla każdego 3-daniowego obiadu składającego się z zupy, dania głównego i deseru.

Jeżeli macie inne ciekawe pomysły ustawienia sztućców na wigilijnym stole (i nie tylko) to serdecznie zapraszam do wymiany doświadczeń.

... a już niebawem przyjrzymy się kilku sposobom układania serwetek :) 

Pozdrawiam!

2 komentarze:

  1. Jeśli już mowa o sztućcach to polecam sztućce Berghoffa. Za około 300-400 zł można znaleźć już naprawde dobrej jakości noże, widelce i łyżki. Jak na tę półkę cenową to są naprawdę niezłe. http://ostry-sklep.pl/c/202/zestawy-sztuccow-berghoff-zestawy-sztuccow-sztucce.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ułożenie sztućców na stole jest bardzo ważne. Rzadko spotykam zestaw powyżej noża, widelca, łyżki...Ja lubię bardzo prostą zastawę, która będzie służyć przez długi czas. Właśnie wyposażam kuchnię z http://sklep.technica.pl/kuchnia/przybory-do-kuchni.html. Polecam każdemu, kto przeżywa to samo, co ja w nowym mieszkaniu :)

    OdpowiedzUsuń